Tänäänkin on hyvä päivä juosta.

Kävelylenkkien kautta juoksuvalmentajaksi: ”Puolen tunnin kevyt lenkki oli silloin jo paljon”

Juoksuliikkeen yhdeksäs paikkakunta on Nurmijärven Klaukkala, jossa toiminta käynnistyi keväällä 2016. Klaukkalan ryhmää vetää 32-vuotias Toni Hellgren, joka on asunut pitkään Helsingissä, mutta jolla on myös tukevat klaukkalalaiset juuret.

– Kyllä sillä on iso arvo, että vedän toimintaa juuri Klaukkalassa. Sieltä jäähallilta ja urheilukenttien ympäristöstä se on omakin kipinä urheilemiseen saanut aikanaan alkunsa, muistelee nykyisin personal trainerina ja juoksuvalmentajana pääkaupunkiseudulla työskentelevä Hellgren.

Kokeneen yksilö-ja ryhmävalmentajan elämän varrelle on mahtunut  monenlaista harrastamista thainyrkkeilystä useisiin joukkulajeihin, monipuolisia liikunta-alan opintoja sekä liuta työvuosia suuren urheiluliikkeen kenkäosastollakin.

- Erilaiset liikunnan harrastajat ovat tulleet tutuksi laajalla skaalalla. Se auttaa ymmärtämään paremmin ihmismielen koukeroita ja erilaisten harrastajien henkilökohtaisia tarpeita, kuvailee Hellgren matkan varrella oppimaansa.

”Harjoittelin liikaa ja hölmösti, tuli ylikunto”

Suutarin lapsella ei ole kenkiä, tavataan sanoa. Tie hallittuun harjoitteluun ja valmentamiseen ei ole ollut Hellgrenillekään ruusuilla tanssahtelua, mutta kuten niin usein, pohjalla vain käväistään ennen uutta, entistä vahvempaa ja kestävämpää nousua.

- Harjoittelin liikaa ja hölmösti, tuli ylikunto. Jouduin aloittamaan liikunnan uudestaan todella kevyesti. Puolen tunnin kävelylenkki oli silloin todella paljon, Hellgren muistelee nyt jo kauas taakse jäänyttä elämänsä suurta taitekohtaa.

Ymmärrän omien haasteideni kautta hyvin aloittelijoiden näkökulman ja liikunnan aloittamisen vaikeudet, hän jatkaa nostaen esiin haasteiden kääntämisen mahdollisuuksiksi. 

Liikunnan aloittaminen vaatii Hellgrenin mukaan malttia ja aikaa. Keho reagoi kaikkiin muutoksiin hitaasti, mutta varmasti.

- Tavoitteet kannattaa maalata riittävän pitkälle, vähintään puolen vuoden tai vuoden päähän, mielellään pidemmällekin. Sitä kautta oppii myös kärsivällisemmäksi, eikä odota itseltään ihmeitä joka päivä.

- Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joten yhtä lailla myös mieli täytyy opettaa uudenlaiseen, liikkuvaiseen elämään. Alku voi tuntua vaikealta, mutta kun sen tietyn kynnyksen yli pääsee, avautuu täysin uusi, mahdollisuuksien maailma, Hellgren tunnelmoi.

Tässä prosessissa ohjatun Juoksukoulun tarjoama tuki on Hellgrenin mukaan erittäin merkittävä.

- Kun alku on hallittu ja ohjattu, ei tule myöskään turhia takapakkeja vääränlaisen harjoittelun kautta, vaan jokainen osallistuja löytää askeleilleen heti oikean suunnan, Hellgren perustelee.

- Juoksuliiikkeen vahvuus on myös siinä, että siinä on Suomen Urheiluliiton tuki takana. On todella mahtavaa, että suomalaisten huippu-urheilijoidenkin käyttämä osaaminen on saatu nyt myös tavallisen liikkujan ulottuville.

Kesällä 2017 Toni vetää monipuolisia treenejä Helsingin Keskuspuistossa. Ilmoittaudu täältä.